PayPal u Srbiji – mačka u džaku

“Hej mladi i stari, svi ljudi dobre volje… Čujte i počujte, najnovija vest… Stigao je PayPal u Srbiju… od danas će sve biti drugačije”…. viče mladi kol-porter u tregericama na ćošku dok deli najnoviji broj Politikinog Zabavnika! Sa druge strane kada su mi prvi put rekli PayPal omogućava prijem novca, prva stvar koja mi je proletela kroz glavu – biće sranja!

Šalu na stranu, PayPal je došao u Srbiju. Još onda kada su aktivirali mogućnost plaćanja preko građana Srbije preko njih. I za sada, nemojte se zaletati, neka na tome ostane. Oko čega cela pompa?

1Juče uveče (utorak, 14. oktobar leta Gospodnjeg 2014.) PayPal je aktivirao sistem koji omogućava da i korisnici sa teritorije Srbije primaju uplate na svoj PayPal nalog. Naizgled sve kako treba, zar ne? Well… za sada je to mačka u džaku. Za početak treba da znate da nebitno u kojoj ste zemlji PayPal nalog funkcioniše u lokalnoj valuti prilikom povlačenja para na račun. Drugim rečima, NE MOŽETE povući stranu valutu (npr. EUR ili USD) sa PayPal-a na Vaš račun u banci koji ste registrovali kod njih. Štaviše ne možete registrovati ni devizni račun. Vi i dalje možete imati stranu valutu na PayPal-u i koristiti je za dalja plaćanja putem istog, ali kada vršite podizanje para putem bankonvnog računa to mora biti u lokalnoj valuti (kod nas u RSD).

4Drugo, trenutno PayPal još uvek nije omogućio da povežete vaš bankovni račun sa vašim nalogom (osim ako nemate račun u US banci, vidi sliku). Time je navodno onda omogućeno samo da povučete pare na vašu VISA karticu (isključivo i samo VISA, MasterCard još nije omogućen), što povlači i proviziju od 4 EUR po transakciji. Sad ćete svi reći, OK može i to. E pa pre nego što skočite od sreće treba da znate sledeće – po pravilniku NBS kao i regulativa (i funkcionalnosti) većine banaka NIJE MOGUĆE da vam pare legnu direktno na karticu, jer time zaobilazite obaveznu proceduru izjašnjavanja po osnovu vašeg priliva koja je još uvek obavezna po regulativi NBS.

5

 

Sa druge strane znam da je u nekim bankama ovo moguće, ali kao što sam rekao i dotičnima koji su mi to rekli, prošli ste na mala vrata kod banke, dok ne skontaju propust… samo kažem.

Čulo se danas i o tome da će banke morati slati izveštaj NBS (kao i poreskoj) o prilivima sa PayPal naloga na redovnom nivou. Tu bih se još ogradio dok ne čujemo više, jer i dalje je najveći problem kako je naš sistem regulisao odnos sa PayPal-om i kako će se to odnositi na građane. Sada postoji sistem – primite uplatu iz inostranstva, date izjavu, ista je proknjižena na račun… postoji trag, regulativa… postoji čak i vidljivost od koga ste dobili pare. Isto ne može da se primeni na PayPal jer svaki priliv je priliv od vas samih, osim ukoliko PayPal ne dozvoli pregled transaction history-a, što čisto sumnjam jer se onda cela priča dalje prebacuje u pitanje privatnosti sistema na koji smo se prijavili.

Sve u svemu… mačka u džaku… za sada. No, da budemo iskreni… da li je neko mislio da će ići normalno?


4 thoughts on “PayPal u Srbiji – mačka u džaku

  1. Pa za pocetak je dobro. Nisam ne nadao ovome uopste u skorije vreme , ali eto 🙂 Sacekacemo malo da se stvari “ispeglaju” pa cu nadam se moci sve normalno da koristim.

  2. Privatnost financijskih transakcija na bilo kom Cloud zasnovanom sistemu je krajnje osjetljivo pitanje. O adekvatnoj pravnoj zastiti privatnosti u ovoj oblasti u nas je na zalost iluzorno pricati. Osim pravne regulative, nedostaju nam ovlastenja Poverenika kao garancija postovanja zakona, sudska praksa je nepostojeca, a upucenost sudija u ovu oblast i njihova sposobnost da donesu kvalitetnu presudu je problem i u puno modernijim pravnim sistemima.

    Kad smo vec kod sporova, PravoIKT je objavilo seriju tekstova na tu temu, koji bi vam mogli biti interesantni, ako se odlucite koristiti PayPal:

    http://pravoikt.org/resavanje-sporova-na-pejpalu-deo-1-kako-da-osporite-transakciju/
    http://pravoikt.org/resavanje-sporova-na-pejpalu-2-prijavljivanje-neovlascene-aktivnosti/
    http://pravoikt.org/resavanje-sporova-na-pejpalu-3-kako-odgovoriti-na-pokrenuti-postupak/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.