Od Webiz-a do Udruženja Freelancer-a Srbije

67320_10152627728115577_1666321042_nTreći dan fantastične Webiz konferencije označio je i kraj našeg druženja u Zrenjaninu. Ništa manje fenomenalan dan sa odličnim predavanjima, zanimljivim ljudima i eksplozivnom atmosferom. Od Tanje Tatomirović, preko Vladimira Cerića, Aleksandra Radukina pa sve do Milana Milićeva – svi su imali fenomenalne prezentacije koja je, svaka na svoj način, “oduvala” prisutne. Mislio sam detaljno opisati ceo dan kao i prethodna dva ali to sada neću uraditi. Umesto toga predstaviću jednu ideju koju sam dobio pričajući sa fenomenalnim ljudima tokom ove konferencije.

Činjenica da je ova konferencija posvećena poslovnoj primeni interneta, ujedno je i značio da je većina predavanja bilo posvećeno tome kako poslovati preko interneta, kako pokrenutio posao preko interneta i generalno činjenici da ima posla na internetu za svakoga, te da NEMATE IZGOVORA da sedite kući i žalite se kako nema posla ili niko neće da vas zaposli. Ovo, kao i podaci sa predavanja Elance Summit-a koji se održao par dana pre ove konferencije, znači da pored velikog broja freelancer-a koji već radi u Srbiji, uskoro možemo očekivati taj broj da raste. Nažalost položaj freelancer-a u odnosu na državu i poreski sistem nije uopšte povoljan i zakon o deviznom poslovanju kao i poreski sistem je zreo za promenu. Više o tome ko su freelacer-i možete pročitati na blogu Mahlat.rs a o problemima njihove ekonomije u nedavno objavljenom članku pod nazivom Ekonomija freelancer-a u Srbiji.

Ono na čemu sam ja počeo da radim jeste nešto što još ne postoji – osnivanje Udruženja Freelancer-a Srbije.

483868_304914536303161_1241350024_nUdruženje bi imalo za cilj povezivanje freelancer-a različitih profila kako bi se ostvarile veze, poznanstva, projekti, saradnici i drugarstva jer svi znamo da većina freelancer-a ili radi sama ili uglavnom radi sa ljudima iz svoje struke. Time bi se uveliko moglo uticati na povećanje obima ponude usluga i traženja klijenata. Takođe, tu bi se pravila veza između poslodavaca domaćih (ili stranih kompanija) koji traže osobe za rad na pojedinačnim projektima a nisu u mogućnosti da isto traže preko velikih freelance baza poslova, kao i da se olakša isto.

Edukacija mladih profesionalaca bi isto tako predstavljala jedno od primarnih funkcija udruženja, počev od isticanja mogućnosti poslovanja preko interneta, upućivanja o tome kako početi, zalaganja za to da svako može naći posao i time uticati kako na poboljšanje ličnog statusa i zadovoljstva tako i na smanjenje stope nezaposlenosti, pa sve do specifičnih predavanja i tematskih radionica.

Na kraju, ali nikako manje važno Udruženje bi imalo veći uticaj na to da država prepozna ovakav vid poslovanja i da prihvati izmene i promene kako zakona o deviznom poslovanju tako i poreskog sistema, a da mi još dok možemo, utičemo da te promene budu baš ono što nama treba.

481176_10152627727690577_47744897_nO ostalim prednostima udruženja ove vrste ne treba ni da pričam: obavljanje delatnosti, zaštita pojedinaca, pravne usluge, socijalna i zdravstvena zaštita (nisam siguran za to), konkurisanje na projekte … itd.

Po mom mišljenju, ovakvom udruženju mogu pristupiti svi profesionalci nebitno da li su oni mali preduzetnici ili fizička lica freelanceri, advokati, ili čak i male firme… možda čak i ljudi koji rade u velikim firmama ali žele da se obrazuju, daju podršku ovome i doprinesu ovome. Sve u svemu ideja je tu, a uskoro i nešto konkretnije.

Želeo bih da se zahvalim organizatorima Webiza, što su napravili ovo i omogućili mi da se upoznam sa ljudima kao Žarko Ptiček, prof. Dragan Varagić, Nikola Vučičević, Marko Mudrinić, Miloje Sekulić, Milan Milićev, Ivan Minić@ConstrictoriaDejan Radeka i još mnogi drugi.

Ukoliko se i Vama sviđa ideja o osnivanju Udruženja Freelancer-a Srbije i želite aktivno da učestvujete ili samo imate ideje, informacije ili mišljenje, javite mi se ili ostavite komentar.

Photos in this post by Ivan Minić


7 thoughts on “Od Webiz-a do Udruženja Freelancer-a Srbije

  1. Pozdrav, Veoma mi se svidja ova ideja i hocu da pomognem ovom projektu. Ono sto bih mogao da uradim je da dam 2-3 sata besplatnog SEO i Internet marketing treninga za nekoliko ljudi.

    Ako je neko zainteresovan moze me kontaktirati klikom na moje ime 🙂

    (Lik sa slike u postu 😀 )

  2. Ideja je izuzetna i odmah dajem predlog da u statutu Udruzenja freelancera Srbije stoji da je moguce da samo udruzenje ima podudruzenja kako bi mogli da budemo zastupljeni svuda u Srbiji. Npr da u Beogradu postoji podudruzenje freelancera koje se zove Bela tvrdjava, u Novom Sadu – Petrovaradin, u Krusevcu Car Lazar u Kosovskoj Mitrovici – Obilic itd. Sto bi omogucilo lakse funkcionisanje samog vrhovnog udruzenja u kome bi bili odabrani najiskusniji, najobrazovaniji i najnadahnutiji freelanceri i unapredjenju IT-a u citavoj zemlji.

  3. Pozdrav Dragane,
    od tog clanka se dosta promenilo, ponajvise u smislu da sam shvatio da je za tako nesto potrebno mnogo, mnogo vremena i fantastican tim… koji ja nazalost nemam za to. Sa druge strane, centar takvog udruzenja bi trebao biti u BG najidealnije jer ako ce se braniti prava freelancer-a, tamo ce biti ziza dogadjaja. Voleo bih biti deo te price, ali u ovom slucaju ne usudjujem se biti pokretac. Videcemo kako se stvari budu razvijale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.