mOS i zOS – pregovori i saradnja

differences-in-how-men-and-women-communicate-300x300U prošlom tekstu Muškarci i žene – razlike u operatinvnim sistemima pričao sam o esencijalnim razlikama u strukturi muške i ženske anatomije, percepcije i načinu na koji to utiče na njihov međusobni odnos. Takođe smo pomenuli da, u suštini, muškarci i žene predstavljaju dve različite kulture tj. možemo reći da se operativni sistemi mOS i zOS zasnivaju na različitoj arhitekturi.

Možemo tvrditi da  je arihtektura zOS je zansovana na principu saradnje, gde se celokupna komunikacija zOS odvija sa pretpostavkom saradnje komunikacionih paketa koje taj sistem prima ili šalje. U isto vreme arhitektura mOS zasnovana na sistemu pregovora. To znači da sistem automatski komunicira sa ostalim sistemima argumentima i opravdanjima oko izvršenja bilo kojeg zadatka.

Da predstavimo to na konkretnom primeru.

Recimo da pet žena sedi, priča i gricka grickalice. Ponestaje grickalica. Šta se dešava? Koliko žena ide da dopuni grickalice? ….. SVE! Idu, pevaju, premeštaju žurku u kuhinju, usput još prave kafu, kolače, razmenjuju recepte, pokazuju novo posuđe, skakuću, ma samo što im leptirići ne vezuju mašne u kosu. Saradnja u punom zamahu.

Ista situacija, ali muško društvo. Sede, gledaju TV, ponestaje grickalica. Šta se dešava? ….. Prvi skače i konstatuje da je on KUPIO  grickalice, drugi kaže da je on DONEO grickalice, treći se javlja da je on doneo PIVO, dok četvrti viče da je on POJEO grickalice… Peti se osvrće jer je pratio TV prenos do zadnjeg momenta i promašio je šansu da se opravda. Nije mu ništa ostalo da kaže. ON JE IZGUBIO! On sam ide po grickalice, jer je izgubio. I da budemo sasvim jasni, tu nema svađe, on zna da je izgubio i sledeći put mora da bude brži. Pregovori završeni!

E sad možete zamisliti da sve to ne funkcioniše glatko u mešanom društvu.

Evo kako to izgleda. Mešano društvo sedi, priča, gleda TV i gricka. Ponestaje grickalica. Prvi muškarac skače i konstauje da je on KUPIO grickalice! Sve žene se okreću prema njemu i pomišljaju – koji KRETEN! On ne razume šta se dešava i tu je kraj večeri.

Da li imate sličnih iskustava?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.