Zekin Uskrs

*Evo jednog članka mog dobrog prijatelja Zeke Mrkve. Pravo vreme da se oglasi po ovoj temi.

Ah, još jedan Uskrs. Proslava Hristovog uskrsnuća a to je ujedno i najveći hrišćanski praznik.

Da, da, nemojte se čuditi i stanovnici šume slave Uskrs isto kao i vi. Baš kao i svi oni slave Uskrs na razne načine – neki poštuju post (ili period kada se ništa grešno ne sme jesti, piti, raditi ili misliti – što obuhvata puno više stvari nego što mislite), neki idu redovno u crkvu (to su uglavnom isti oni koji su na postu – pošto i nemaju puno šta drugo što smeju), šaraju se jaja, kupuju se pokloni, spremaju se ukusna jela, a neki samo čekaju neradne dane koje će provesti bez radnih obaveza.

I onda se pojavljuje zeka!

vector-graphic-of-a-moody-easter-bunny-with-a-basket-of-eggs-coloring-page-by-ron-leishman-36Zašto baš $/&# zeka? Kakve veze zeka ima sa Uskrsom? I sa jajima? Pa zečevi ne legu jaja, a nemaju baš neki poriv ni da ih raznose. Isto kao ona glupost da rode raznose decu… pih, zato su i otiše iz ove šume. Do sada mi još niko nije dao normalan i kvalitetan odgovor, a pitam ovo pitanje svake godine. Da li ima neko u ovoj ili nekoj šumi ko zna ili ima neki pokušaj objašnjenja?*

Nemate pojma šta se ovaj zeka mora da podnese oko Uskrsa. Stalno me zapitkuju šta ću im doneti za Uskrs, da li sam nabavio dovoljno jaja, gde su jaja jeftinija, koje boje su najbolje za farbanje, šta deca najčešće traže, i sl. Pokušavam ja objasnim da će, ukoliko Uskrs bude zavisio od mene, dobiti najviše dva šamara, potucano jaje i koske od obližnjeg jagnjeta koje sam u slast popapao, ali džabe.

Inače kad sam kod jela… da li ste primetili nešto čudno u crkvi? Primer:

Popa dolazi i donosi hleb. – Super, bar da se nešto pregrize u ladnoj crkvi. – Ovo je tjelo Hirsta! – A daj, treba li mi ta slika? – Sipa vino u čašu. – Taman da zalijem ovaj deo. – Ovo je krv Hristova! –E jebi ga, upropasti mi ceo obred. Da sam hteo da budem kanibal, pojeo bih taštu.

I nije samo to… Simbol Usrksa je jaje. Jaje predstavlja novi život (isto kao i uskrsnuće Hrista). Divno. I onda ga mi skuvamo i pojedemo. Hm, nije li nešto tu pogrešno. U najmanju ruku opet jedemo pomenutog lika iz crkve. Ne kažem da bi trebalo da se okupimo oko kokošinjca i slavimo kada se izlegne jaje, ali nešto tu meni ne štima.

I opet se vraćamo na priču o zeki. Neće me iznenaditi ni zeku da pojedemo na kraju. I dalje mi nije jasno.

Dragi čitaoci, ukoliko neko ima neko objašnjenje, željno iščekujem komentare na temu – Kakve veze ima zeka sa Uskrsom? (pa još i da raznosi šarena jaja)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.