Zašto razmisliti o kreiranju sopstvenog podcasta?

Podcast je forma sadržaja koja je isključivo u audio formatu i koja najviše podseća na radio emisiju, pa samim tim najbolje je možemo opisati kao internet radio emisiju. Za razliku od radija, ona se najčešče bazira na pojedinačnim epizodama u kojima ćete čuti sadržaj bez preteranih muzičkih pauza ili drugog popunjavanja vremena kao što je to slučaj sa klasičnim radiom. Kao što se i bilo koji drugi internet sadržaj razlikuje od onog plasiranog putem javnih servisa, cilj je da publika dobije konkretan sadržaj bez odvlačenja pažnje.

Podcasti nisu toliko popularni kod nas kao na zapadu, pogotovo u Americi, ali je interesantna činjenica da sve više dobija na popularnosti u svim delovima sveta. Od 10.000 aktivnih podcasta u 2008. godini, dolazimo do brojke od preko 60.000 podcasta u 2015. godini (samo na iTunes platformi). Iako to nije ni blizu video sadržaju koji se kreira na YouTube-u, podcast postaje forma koja sve više dobija na značaju i ima sve veću publiku.

Za više statistike o podcastovima pogledajte infografik.

Prednosti

Jedan od presudnih razloga za sve veći rast popularnosti podcast-a je činjenica da je podcast jedina forma koja se može konzumirati dok radite nešto drugo – vozite, šetate, vežbate, radite, trčite… Izuzetno laka integracija sadržaja putem moblilnih platformi omogućava da vam podcast može biti primarni izbor čim stavite slušalice u uši i krenete negde.

Aplikacije koje vam omogućuju preslušavanje podcasta su skoro pa nativni deo softvera svakog pametnog telefona (Apple ima nativnu aplikaciju Podcasts koja vam daje prisutup svim podcastima na iTunes-u, dok Android to radi sa Google Play Music). Naravno, postoje i druge aplikacije koje možete koristiti ukoliko vam je potrebno više personalizacije i drugačiji izgled – evo nekih:

Format emisije podcasta

Postoji veliki broj različitih podcasta, od muzičkih, narativnih, žanrovskih, zabavnih, sve do onih na koje najčešće mislimo a to su oni okrenuti ka savetima vezanih za poslovanje, marketing, motivaciju, sport, nauku, itd.

Najčešće su u formatu od 15 – 50 minuta, gde se neki baziraju samo na jednom ili dva voditelja ili onima koji su zasnovani na intervjuima.

Zašto razmisliti o kreiranju sopstvenog podcast-a

Ovaj tekst nisam zamislio samo da vam približim šta je to podcast i zašto bi ga slušali, već i da prokomentarišem razlog zašto bi možda i vi trebalo da razmišljate o kreiranju svog podcasta. Naime, sadržaj je ono što u današnje vreme skoro svako mora da kreira da bi bio primećen. Sadržaj koji nije isključivo prodajni, već pruža neku vrednost, je jedina stvar koja vam može obezbediti poverenje vaše publike i građenje nekog ugleda u vašoj sferi delovanja (posao, hobi, umetnost…). Često možemo čuti kako svaki biznis treba da ima ne samo sajt, koji je osnova za bilo koju online prisutnost, već i kontinualni sadržaj kojim bi privukli publiku – najčeće blog.

Što je sasvim OK, i ovaj tekst je pisan na ličnom blogu. Samim tim ne kažem da podcast treba da zameni blog ili video. No, razmislite o sledećem – koliko ljudi ili biznisa kreira blog, a koliko radi na nekom video ili audio sadržaju? Ukoliko se možemo složiti da će vas video ili audio izdvojiti iz većine, razmislite koliko truda i vremena je potrebno da se napravi video sadržaj (vlog, reklama, animacija) na spram samo snimanja audio sadržaja.

S tim, kreiranje podcasta vas veoma lako može pozicionirati u sferi gde ste među prvima (pogotovo u našem regionu) koji se publici obraća na jedan originalan i mnogo ličniji način.

Šta je potrebno za produkciju podcasta

Kada počnete razmišljati o kreiranju sopstvenog podcasta, veoma je lako upasti u računicu koja će vas dovesti da to nije lako ili da je potrebno puno ulaganja. Nabavka opreme, kvalitetnih profesionalnih mikrofona, zvučne kartice, izolovane sobe, programa za obradu zvuka i sl.

Naravno i to su sve opcije, ali o kojima možete razmisliti tek kasnije. Ono što je bitno znati, jeste da je podcast moguće snimiti ukoliko imate mobilni telefon i bubice (headset). Sa programom za snimanje zvuka (koji je ponovo nativan na svakom telefonu) možete snimiti svojih prvih nekoliko epizoda i videti koja ulaganja su vam tek potrebna u budućnosti. Takođe, postoje potpuno besplatni programi za obradu zvuka koji vam mogu poslužiti za sam start. Jedan takav program je Audacity.

Najbitnije što trebate uvek imati na umu je:

Slušaocima je najbitnije da vas čuju u svakom trenutku. Da budete dovoljno glasni i čisti da vas, ukoliko neko sluša u dok se vozi gradski prevozom, može razumeti. Dok ispoštujete to (da nemate buku oko sebe, da ne zvučite iskrivljeno ili zvuk nema velike oscilacije), 95% slušalaca će biti zadovoljno.

Kada budete zadovoljni sa sadržajem i krene vam, možete razmišljati o nekoj naprednijoj opremi. Evo šta ja koristim za snimanje podcasta Male Pobede:

Kako postaviti podcast

Podcast se izuzetno lako plasira na internet. Za početak servisi koji vam omogućuju hosting takođe mogu biti besplatni. Neki od najpopularnijih su:

Predlog podcasta koje trebate preslušati

Kao što smo rekli ranije, podcasti kod nas još nisu toliko popularni ali postoje i uskoro će ih biti sve više. Evo nekoliko podcasta koje možete poslušati domaćih ali i stranih:

Strani podcasti koje preporučujem:

Takođe možete pogledati i listu od 100 najboljih podcastova koji će vam značiti u poslu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.