Zašto ostati na Telenoru nakon računa od 33.000 RSD za malo data roaminga?

10415723715714343_nNašao sam odličnu sliku koja pokazuje strahove modernih generacija – prekid wifi signala, istrošena baterija i nemogućnost učitavanja nekog online sadržaja… i svi se zezamo, ha ha… ali razmislite… koliko ima istine u tome? Koliko ste vi vezani za činjenicu da budete “povezani” u svakom datom momentu? Internetu, mobilni, fejsbuk, tviter, društvene mreže, vesti, viber, poruke… Kada ne bi imali konekciju ka internetu, koliko nas koji imaju smartphone bi zapravo imali razloga za njega ili šta bi radili na njemu?

Činjenica jeste da smo svi zavisni od konstante povezanosti sa internetom. Neki zbog posla, neki zbog dalekih prijatelja ili rodbine a neki zbog zabave i drštvenih mreža. Očekujemo da gde god odemo imamo konekciju ka svetu putem 3G mobilne mreže ili (puno češće) preko wifi veze. Pogotovo ako odemo u inostranstvo.

Leto je, sezona godišnjih odmora, mnogi su se zaputili na put. U skladu sa svačijim očekivanjima svi ugostitelji, hoteli i vlasnici privatnih smeštaja kao jednu od “obaveznih” stavki imaju – “Free Wi-Fi”. Besplatan net, ma samo dođite, ima ga svuda… u sobama, hodnicima, restoranima, bazenima, na plaži… ma di oćeš. Naravno, neki putnici su se uputili na put sa namerom isključenja i pravog odmora, ali realno takvih je u manjini. Velika većina očekuje da može da upražnjava svoje dnevne potrebe internet zavisnosti bez ikakvih prepreka, a neki čak očekuju i da koriste internet za posao dok su na “odmoru”.

Pa tako sam i ja pošao na put. Shodno da rad.., pardon, živim svoj posao iz snova nisam mogao u potpunosti da se isključim ali sam očekivao da ću lagano, par sati svako veče moći da odradim svoje obaveze bez ikakvih problema. Svi imaju net, zašto bi bilo problema?

E pa, sad ću da vam kažem – J**EŠ turistički EU internet! Svi se k***če da ga imaju, ali u relanosti stvari su mnogo drugačije.

Wi-Fi signala svuda, ali je tu “radi reda”… u principu isto kao da ste kući ali se cela zgrada pokušava zakačiti na vaš ruter. Šifre se ne menjaju, imate više neta na plaži nego u apartmantu a i to što imate je dovoljno da tu i tamo pošaljete neku poruku, nikako za rad.

Da dođem do poente naslova… tako u mom očaju nakon 5 dana muke hvatanja signala i odgovaranja na mailove, dotakao sam dno. Toliko mi je pukao film da sam svesno uradio ono što se NE RADI – uključio sam data roaming. Govorio sam sebi, samo na kratko, samo da odgovorim na mailove. Pojavila se magična 3G ikonica i moje muke su nestale… poletelo je sve… mailovi su se pojavili, sve se pržilo koliko je glatko išlo. Ništa nisam radio osim reply i forward na gmail aplikaciji na mobilnom telfonu. To je trajalu oko 30 minuta. Završio sam, isključio sam 3G. Bio sam zadovoljan. Jeste, uključio sam ono o čemu se ni ne razmišlja i platiću hiljadu, dve više. Nema veze. Mogu da spavam mirno.

2014-09-19 17.05.34Spavao sam kao beba i probudio sam se isto toliko zadovoljan. BRING, BRENG… dobio sam poruku. (Slika u prilogu)…

Govno mi se smrzlo…. pa Isusa ti, kako, zašto, majku mu… pa očekivao sam veći račun ali neko se zajebava samnom! Nakon što sam se suzdržao od dobijanja srčanog udara i malo griženja jastuka odlučio sam da pokušam da saznam više i setih se – Telenor podrška na Twitteru, pitaću njih. Sa naravno crappy wifi veze uz pucanje ali nema više boga da uključim 3G.

Dobio sam prvi odgovor u roku od 10 minuta. Nažalost bio je pozitivan, nije bila greška… Zatim me podrška kulturno pitala… “A želiš li da ti uključimo paket od 5Mb za 2.500 RSD ili od 20MB od 8.500 RSD?”… rekao sam da se ne šale i da nemam nameru da trošim još i na to i da neću više uključivati. Nakon još malo prepiske i odlaganja roka plaćanja dok se ne vratim kući, podrška mi dobaci za kraj “Ali ako ti trebaju paketi slobodno reci, rešićemo”… ja reko “neka hvala”… i za kraj mi dobace “paketi rade i retroaktivno pa se javi ako se predomisliš”…. na šta sam skočio “ČEK ČEK ČEK…. kako mislite retroaktivno”… ajde sad … dobiće čokoladu…

Sve u svemu uključili smo pakete… dva štaviše… ukupne vrednosti od 10.000 RSD… i time SMANJILI RAČUN sa 33.000 na 12.000 dinara. 

Ovo nije sponzorisani tekst. Ja sam moju glupost platio, ali tokom ovog svega Twitter podrška Telenora (@TelenorSrbija) je bila brza, izuzetno uljudna, kulturna i od velike pomoći. Možda su im cene skupe, možda imaju trenutno loše pakete, ali me nisu izneverili, barem u mom slučaju podrška je stvarno bila podrška. Hvala im lepo. A pouka za sve ostale… ako vam treba net u inostranstvu, kupite lokalnu karticu za 10 EUR (1GB)… ne pitajte zašto ja to nisam uradio.

 


One thought on “Zašto ostati na Telenoru nakon računa od 33.000 RSD za malo data roaminga?

  1. Nisi uradio jer me nisi pitao. Sad si platio skolu. Ja sam sa druge strane, pre 2 god odmah platio 15€, uzeo Vodafone karticu, imao 5€ saobracaja na njoj, 100min u Grckoj, 100sms kod njih i pazi sad – NO LIMIT net (iako je trebalo da imam 500MB), i ja sam stukao preko 10 GB na moru. Sve to za sicu para. Sa te kartice i iPhona sam tetherovao net i na iPad, i sve… Show!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.