Zašto Deda Mraz radi praznicima?

Praznici nam stižu, praznici nam stižu…. uvek Coca-Cola!

Richard-Wilson-dressed-as-007Ne, nisam bio plaćen za ovu prvu rečenicu, iskoristio sam je jednostavno zato što je najbolja asocijacija za predstojeći period. Period koji bi trebao biti pun radosti i mira, blagostanja i dobrih namera, period kada nas nešto greje iznutra i kada bi želeli podeliti taj osećaj s drugima. Coca-Cola je samo iskoristila dobru strategiju marketinga i povezala se s tim periodom. Ko prvi, njemu devojka… ili praznična sezona… ili Deda Mraz.

Tokom ovog perioda sve bruji. Ali na dobar način. Ali nebitno da li rade puno parom pred praznike, svi jedva čekaju same praznike da se malo odmore i da odahnu. Skoro svi.

santaDeda Mraz jedini radi za praznike. I to u vreme kada nikom drugom ne padne na pamet ni da pomeri prst. Zašto? Možda ga finansira Coca Cola, neka politička partija, tajna organizacija ili je dobio neka sredstva globalne zajednice jer je napisao neki projekat? I odakle mu ideja da pravi sve te igračke i poklone koje samo poklanja! Strani plaćenik, domaći izdajnik… Gde je mu je websajt? Gde mu je dokumentacija za sve te poklone? Kad je zadnji put registrovao svoje sanke i da li irvasi borave u tačno propisanim uslovima?  Sve je ovo jako sumnjivo.

Ali sa druge strane, niko ne napada Deda Mraza. Možda zato što baš nisu sigurni kojem zakonodavstvu pripada, ili je to možda zato što svakome da poklon? U današnje vreme vidim da je moda napadati svakoga, nebitno da li mu se nešto loše desilo, ili je neko zapravo uradio neki projekat ili jednostavno samo zato što neko radi nešto novo. Zavist, dosada, apatija, nezadovoljstvo, siromaštvo, pohlepa… jednom rečju trulež. Ali kad dobijete poklon onda ništa… Deda Mraz se ne dira?

Možda je to zato jer je Deda Mraz kul lik. Bilo bi totalno trulo da ga neko šikanira (osim kada to radi “mali Perica”). Štaviše, Deda Mraz jedini radi za praznike jer mu je zapravo stalo do drugih ljudi. Dobro, možda sam se loše izrazio… možda ne do ljudi, ili bar ne do svakoga, ali do osećanja kao što su dobrota, deljenje, zadovoljstvo, davanje… ako već ne uvek onda barem tokom praznika. Tada je to najjače. Zar se i vama ne jave ti osećaji kako se približava ovo doba godine?

christmas-givingI šta da radimo? Pa pokušajmo da budemo barem malo nalik na Deda Mraza. Zanemarite sve negativno barem na kratko tokom praznika i pokušajte da podelite nešto dobro sa nekim. Možda čak sa nekim koga ne poznajete. Verujte mi osećaćete se bolje. Zato Deda Mraz radi praznicima.

Želim Vam svima sretne predstojeće praznike, ma ko da ste, koje god vere, koje god nacionalnosti… čime god da se bavite, koji god da ste posao pokrenuli, sajt lansirali, kako god da ste glasali ili koji god projekat da ste napisali. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.