Zajednice pokreću ideje – Šta je crowdfunding?

20120616_WBD001_0Svaki dan na svetu se pokreće neki posao, malih i srednjih preduzeća je sve više, ali taj broj bledi u odnosu na količinu dobrih ideja koje se nikada ne ostvare jer nemaju sredstava da počnu. Investitori, krediti, lične zaloge, hipoteke, prodaja bubrega, sve je to u igri i svi se bore za onaj prvi šut u zadnjicu kako bi im neko pomogao da realizuju svoju ideju. I nijedan od ovih načina nije loš, ali isto tako nijedan nije jednostavan.

Traženje specifičnih investitora koji će uložiti novac u vaš projekat, što obično podrazumeva manji broj investitora i veće sume novca,  takođe i podrazumeva da ti investitori imaju dobar udeo u vašem poslu/projektu, koji će posle moći iskoristiti za povrat svog uloga.

crowdfunding-infographicsCrowdfunding je posebno specifičan oblik prikupljanja sredstava za započinjanje ili razvoj nekog projekta i nije lak. Crowdfunding se zansinva na istom principu kao što to i ime kaže – Crowd (masa, grupa ljudi), Funding (finansiranje)… tj. finansiranje od velikog broja ljudi. Za razliku od traženja velikih investitora, crowdfunding se zasniva na doprinosima pojedinaca, manjih ili većih firmi kao i svih ostalih zainteresovanih fizičkih i pravnih lica koji žele da doprinesu vašem projektu. To se svodi na ciljne grupe desetina, stotina ili hiljada različitih lica koji će vam dati male iznose kako bi vam pomogli (iznosi mogu bukvalno ići od $10 pa naviše).

Koje su tri najbitnije stvari koje projekat mora da ima da bi bio uspešan u crowdfunding-u?

  • Priča – projekat pored toga što je dobar, mora imati i dobru prezentaciju i priču. Nešto što će privući potencijalnu zajednicu i zainteresovati ih dovoljno da žele da vam pomognu
  • Društvena mreža – postaviti projekat na platformu i čekati da vam stiže novac nije dovoljno. Možete imati najbolji mogući projekat, ali džabe ako niko ne zna za njega. Crowdfunding je izuzetno zavistan od širenja vesti o vašem projektu na sve moguće načine (društvene mreže, vesti, razgovori, članci…). Morate doći do zajednice.
  • Sistem nagrada – mali pokloni koje će vaši investitori dobiti kao znak pažnje za doprinos realizaciji vašeg projekta.

Sistem nagrada? Kao i kod bilo koje investicije, svako očekuje nešto za svoj novac. U crowdfundingu se to svodi na izbor određenog sistema nagrada s kojim ćete se zahvaliti vašim “mikro-investitorima”. Te nagrade mogu biti simbolične, minimalistične, korisne ili samo znakovi pažnje – od javnog zahvaljivanja, do slanja privezaka, kapa, majica, besplatnog primerka proizvoda, pretplate… štagod smislite. Bitno je da bude interesantno, jer na kraju – ljudi neće dati te priloge zato što je ta nagradna vredna, već zato što dele vaš entuzijazam, vašu ideju i generalno hoće da pomognu.

Mislite da toga nema? Da niko ne pomaže bez nadoknade?…. Onda podaci sa crowdfunding sajtova kao što su Kickstarter, Inidegogo, Cofundos, Pozible… i drugih mora da varaju. A verovali ili ne, neki od ovih servisa rade i za naše tržište (tj. možete dobiti pare od njih)

what-is-crowdfunding_50290d5485d16_w587


One thought on “Zajednice pokreću ideje – Šta je crowdfunding?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.