Umetnost trolovanja

Bolton-John-Jungle-TrollTrolovi su natprirodna bića poreklom iz skandinavske mitologije. Golemi, povučeni, izopačeni, trolovi su uglavnom nastanjivali pećine, stenovite zabiti i močvare. Trolovi nisu marili za ljude, bili su negativna stvorenja čak do te mere da su agresivna i priglupa stvorenja vođena životinjskim instinktom. No, to je mitologija. Danas trolovi zaista postoje… ali u nekom drugom obliku.

Internet trolovi su pojava koja se desila kada je internet postao svakodnevnica, kada je ušao u svaku kuću i kada smo svi na svetu postali povezani jedno s drugim. Od 7 milijardi ljudi na planeti 1/3 je na internetu. To je 2,33 milijarde ljudi! Dobronamerni svi? Mislim da ne… Dobro… e sad ko želi da postane trol?

internet-troll-20110516-102141Definicija: trol označava osobu čiji je osnovni cilj da svojim prilozima izazove što veću reakciju učesnika internet zajednica ili da na druge načine poremeti normalnu diskusiju. Trolovi obično nisu tematski zainteresovani, nego nastupaju agresivno sa pokušajem stvaranja razdora u postojećoj zajednici, diskreditovanja osoba sa drugačijim mišljenjem ili usmeravanja toka diskusije u neproduktivnom pravcu.

Ukoliko želite da budete dobar trol gore navedena definicija mora postati vaš lajtmotiv. Morate biti dovoljno ogorčeni, spremni na sve, ali i upoznati sa aktuelnim maloumnim političkim ili provokativnim prepucavanjima kako biste bili uspešan trol. Trolovi amateri će samo pljuvati po nekome bez ikakve nade da će isprovocirati dalju reakciju osim možda smeha ili zbunjenosti svoje mete. Da biste bili pravi profesionalni trol morate znati dirnuti žicu svoje mete, isprovocirati je na reakciju i onda nastaviti raspravu na štetu korisnika time dokazujući da ste najgora od svih spodoba iz mraka.

please_do_not_feed_the_trollNaravno, to bi bila pobeda za vas ukoliko bi taj neko naseo na vaše provociranje i krenuo da vas hrani, ali ne treba se obeshrabriti i ukoliko vas ignorišu. U tom slučaju najbolje bi bilo da zadrinete još poneku žicu u nadi da je baš ta prava, jer ništa ne možete da izgubite – vi ste izopačena, povučena, ogorčena bića koja se hrane tuđim strahom, besom i agresijom. Mislim, to je bar po mitologiji.

Trol u današnje vreme može biti bilo ko. Trolovi su čak poželjni u nekim krugovima gde posebna bića unajmljuju trolove ili pretvaraju još neiskvarene korisnike u svoje lične trolove. Ti trolovi su sretni jer za svoje pakosti dobijaju nagrade, poslastice, unapređenja, obećanja poslova, u nekim slučajevima čak i platu.

Pa stoga znajte vi budući trolovi, vaš preobražaj nije lak i verovatno će vas koštati dosta u smislu društvenih odnosa… ali sa druge strane, kome treba društvo kad imamo društvene mreže, forume, diskusije, blogove, stan, sobicu, kućerak, mrak, pećinu… hmm… pećina…


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.