Ipak postoje freelancer-i u Srbiji

U četvrtak, 7. avgusta održan je Elance Summer event, koji je okupio veliki broj freelancera u kafiću Sting u Novom Sadu. Cilj okupljanja je bilo druženje i promocija Elance platforme, ali smo imali prilike da čujemo još par zanimljivih stvari.

Ipak postoje freelancer-i u Srbiji

10563123_501569036653154_5485411435567590888_nIako se o njima priča, šuška i naklapa, freelancer-i nisu lako prepoznatljivi u masi ljudi. Nemaju nikakve izražene karakteristike koje bi Vam pomogle da ih proberete iz gomile. Ali, možemo potvrditi da oni postoje i da su veoma prijateljski nastrojena bića. Oni mogu biti i neko koga poznajete. Odlikuje ih mahom dobro raspoloženje, otvorenost i prijateljska crta karaktera, sve dok tema priče ne zalazi u mešanje sumnjivih lica državne službe u njihov posao. U brojkama oni sve više dobijaju na snazi, dok najveći broj freelancera ima Novi Sad, zatim Beograd, Subotica, Niš, itd…

Firme u oblaku i Cloud poslovanje

10599728_501569156653142_8141985166201270373_nImali smo prilike i da čujemo nešto o mogućnostima poslovanja iz “oblaka” u pravnom obliku i šta možemo očekivati u budućnosti što se tiče cloud poslovanja. Sve prednosti koje donosi ovaj oblik poslovanja još nisu potpuno moguće za poslovanje iz Srbije (zbog mogućnosti plaćanja radnika na daljinu), ali sa novim Zakonom o radu, i tu se prave značajni pomaci, te ćemo moći praviti i spostvene cloud kompanije koje imaju oblik i organizaciju kao i velike kompanije, s razlikom da su svi radnici zaposleni na daljinu, tržište je isključivo online a klijentela ceo svet. Ovo smo mogli videti na primeru firme MyeVideo, koja se bavi proizvodnjom animiranih marketinških videa i koja posluje na ovaj način.

Glas za freelancer-e

Takođe smo imali priliku da saznamo da od nedavno, sa sedištem u Novom Sadu, postoji i Udruženje Građana koje okuplja freelancer-e u Srbiji i koje se zalaže za njihova prava. Oni su već dejstvovali sa nekoliko amandmana kojima su uticali da se ne donese zakon koji bi bio štetan po poslovanje freelancer-a u Srbiji. Cilj delovanja je da se stvore uslovi u kojima bi freelancer-i mogli legalno da posluju iz Srbije, a da sa druge strane postoji i odgovornost države prema istima i Zakon koji bi štitio njihova prava i obaveze.

Znamo da većina freelancer-a misli da je najbolje da rade “na crno”, da država ne zna za njih i da se porez ne plaća jer država gleda samo kako da izvuče pare za budžet (i trenutno su u pravu), ali nije realno misliti da će tako biti zauvek. Treba da bude cilj svim freelancer-ima da se bore za svoja prava i za bolji poreski sistem, koji – kada definiše sva prava i obaveze – ostavlja freelancer-e sa saznanjem da dobijaju nešto za porez koji plaćaju u smislu sigurnosti, zdravstvenog osiguranja, beneficija… itd.

Iznenađenja večeri

U odličnoj atmosferi gosti su imali i par iznenađenja, Pinsoft je predstavio svoje proizvode, a jedan sretan gost je odneo kući novi monitor. Takođe, MyeVideo je objavio da je u potrazi za novim talentima (ilustratorima, animatorima i muzičkim producentima), koji se mogu javiti putem sajta i saznati mogućnosti saradnje i zaposlenja (www.myevideo.com).


One thought on “Ipak postoje freelancer-i u Srbiji

  1. Pre neki dan sam pročitao podatak da u Srbiji radi 50 000 frilensera. S obzirom da na to da su u Srbiju uneli više novca nego neke od najvećih i najspominjanijih kompanija i trebalo bi da se više priča o njihovim pravima.

    Preporučio sam myevideo drugu koji se bavi time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.