Posao preko interneta ep. 3 – Kako prebaciti pare sa interneta?

Još davno u tekstu Posao preko interneta ep. 2 – Gde naći posao, obećao sam da ću pisati o tome kako prebaciti vaš zarađeni honorar sa interneta do vašeg deviznog računa ili novčanika. Prvo što vam mogu reći, jeste da biti plaćen za nešto što ste radili na internetu ne samo da je realno i za naše uslove već i da imate razne opcije kako da prebacite novac do vašeg računa u banci.

Hand with money and computer monitor, isolated on white backgroundZa početak, morate otvoriti devizni račun u banci. Rekao bih da nije bitno u kojoj banci otvarate, ali to baš i nije istina, stoga se prošetajte i raspitajte oko uslova otvaranja, održavanja i priliva na devizne račune u pojedinim bankama. Devizni račun u većini banaka moći ćete otvoriti besplatno, samo sa ličnom kartom, bez ikakvih troškova održavanja. On može da stoji prazan ili da ima svakodnevne transakcije, potpuno je svejedno. Ono na šta morate obratiti pažnju jeste da po trenutnom Zakonu o deviznom poslovanju, fizička lica mogu da prime do 10,000 EUR po prilivu, kao i da mogu da pošalju do 10,000 EUR mesečno bez podnošenja dodatne papirologije. Za veće sume moraćete se izjasniti i u zavisnosti od izjave moguće doneti određenu papirologiju (ugovor o pomoći, kupoprodajni ugovor, ostavinska rasprava…). No, ali bazirajmo se na prilivu vaše zarade, što pretpostavljam da je manje od toga. Za početak otvorite račun i obavezno tražite da vam banka izdainstrukciju za priliv iz inostranstva.

Da bi vas neko platio može to da uradi –diretknom uplatom (wire/bank transfer) ili uplatom na sajt s kojeg ste dobili posao (npr. Elance), nakon čega ćete uz pomoć još jednog posrednika (Skrill) prebaciti novac sebi. A postoji i treći način…

1. Direktna uplata 

Direktna uplata (wire/bank transfer) je uplata koju izvršava osoba koja vas plaća direktno na vaš devizni račun. Sve što vi treba da uradite jeste da vašem poslovnom partneru pošaljete instrukciju za priliv iz inostranstva koju ste dobili u svojoj banci. Ona mora da sadrži ispravan SWIFT (međunarodna šifra vaše banke) i IBAN (broj vašeg deviznog računa u međunarodnom obliku), kao i vaše podatke (korisnika računa). Kada priliv dođe, ukoliko vam je partner poslao kao fizičko lice priliv će biti proknjižen na vaš račun, a ukoliko je poslao kao pravno lice, banka će tražiti da se izjasnite oko svrhe priliva. Tu se možete izjasniti opisom usluge koju ste izvršili.

skrill-moneybookers-payby_100x712. Uplata na Elance

Ukoliko ste posao dobili i odradili preko nekog od sajtova za freelancer-e, skoro sigurno će vam poslodavci uplatiti na vaš račun na tom sajtu. Da biste mogli sebi poslati pare najbolje je koristiti posrednikaSkrill (nekadašnji Moneybookers) na kojem ćete se registrovati, uneti vaše podatke o banci i sa kojeg ćete moći poslati istim principom direktne uplate. Znači ovaj put će tok novca biti Elance – Skrill – Vaš račun.

PayoneerLogo3. Payoneer

Treći i alternativni način jeste korištenje servisa Payoneer. Za ovo vam ne treba račun u banci. Prijavite se na servis i u roku od par nedelja stići će vam platna kartica MasterCard Payoneer. Sa njom možete dizati pare na bilo kom bankomatu, plaćati na bilo kom mestu koje prima MasterCard, ili plaćati preko interneta. Pare sa Elance-a možete prebaciti direktno na Payoneer, i odatle raspolagati s njima. Nepovoljnost ovog servisa jeste provizija koja premašuje oba prethodno opisana sistema.

NAPOMENA: svaki pomenuti sistem ima svoju proviziju i morate biti spremni na troškove. Tako na primer Elance uzima 10% od vašeg honorara u startu, zatim ima proviziju kada prebacujete na Skrill, onda Skrill ima proviziju na transfer, i na kraju vaša banka će imati svoju proviziju (ako ne ona, onda neka od međubanaka u sistemu transfera). Najisplativija je direktna uplata, zatim posrednik, pa onda Payoneer, ali svaka ima svoje prednosti i mane. 


2 thoughts on “Posao preko interneta ep. 3 – Kako prebaciti pare sa interneta?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.