Posao preko interneta ep. 2 – Gde naći posao

Pošto smo u epizodi 1 ove serije tekstova zaključili da na internetu ima mnogo posla, kao i mnogo načina zarade, sada ćemo da vidimo kako i gde da dođemo do tih poslova. I dalje želim da napomenem da pričamo o poslovima – što znači da treba da zasučete rukave i da radite kako biste zaradili novac.

elance1Ima mnogo sajtova koji omogućavaju ljudima različitih profila i znanja da unovče ista, a isto tako i da omoguće kvalitetnu i raznovrsnu radnu snagu firmama i pojedincima širom sveta koji imaju potrebe za time. Ovi sajtovi naravno da to ne rade besplatno, ali većina (ili bar dobar deo njih) radi na tome da uzmu svoj deo naknade tek kada vi budete plaćeni. To onda znači da nema članarina niti preduslova koje morate ispuniti kako biste počeli tražiti posao. Nikome ne morate dati $5-$100 da biste uopšte dobili pristup oglasima za posao i da biste bili povezani sa budućim poslodavcem. Ne… ovi sajtovi uzimaju procenat (obično oko 10%) u trenutku kada vas vaš poslodavac isplaćuje.

Da spomenemo neke od ovih sajtova: E-LanceFreelancer,Freelance jobs, koji se bave svim i svačim, kao i druge više specijalizovane sajtove kao što su AG design,99 designs… i mnogi drugi.

Detaljnije ćemo predstaviti sajt E-Lance. Odlaskom na početnu stranicu, prvo što treba da uradite jeste da krerirate vaš profil. Ništa teško, ništa komplikovano. E sad, da biste mogli da radite, tj. da biste imali neke šanse da vas razmotre kada se budete prijavljivali na oglase za posao, morate ispuniti svoj profil. To zahteva nešto malo vremena, nešto malo materijala i pažljivog popunjavanja. Slika, vaše sposobnosti, vaše iskustvo, znanja, reference… sve to treba da se unese na profil kako bi bili interesantni potencijalnim poslodavcima. elance4

Veoma interesantna i korisna stvar što postoji na većini ovih sajtova jesu testovi. Nije više samo dovoljno da kažete – da, ja znam jezik ili da znate neki program, pa čak i tehnike grafičkog dizajna. Postoje testovi koje možete da odradite i koji vas poprilično dobro klasifikuju prema vašem znanju. To puno znači kada vas pregleda neki zainteresovani poslodavac. Stoga posvetite vreme, upotpunite profil i uradite što više testova.

Kada upotpunite vaš profil, spremni ste za traženje posla. Jednostavno idite na pretragu, izaberite vašu oblast interesa i počnite da birate. Poslova je na hiljade, konukrencija postoji, ali verujte mi postoji i šansa. Možda nećete naći odmah ono šta vam se sviđa, možda vas neće odmah zvati na intervju, ali uz malo vremena i upornosti sigurno ćete biti u prilici da pokažete šta znate. A opcija je pregršt. Kao što smo rekli u epizodi 1, nisu ovde samo poslovi za programere i dizajnere. Ima tu posla za pisce, asistente, istraživače ili za osobe koje žele da se bave unosom podataka. Ima tu posla i za advokate, psihologe, menadžere i mnoge druge profile.

Evo na primer liste oglasa za virtuelnog asistenta. Budite privatni asistent nekome u svetu, odrađujući mu organizaciju njegovog dana, sastanaka, telefonske razgovore preko Skype-a… Pripremite ga za sastanak praveći mu govore, prezentacije i slično. I sve to iz udobnosti vaše kuće.

elance6Nakon što izaberete oglase koji vas zanimaju i pošaljete vaše ponude na njih, ostaje samo da čekate da vam se neko od poslodavaca javi i da stupite u pregovore sa njim.

Budite profesionalni, organizovani i odradite posao isto kao što biste ga odradili da tu osobu srećete uživo, na poslovnom sastanku. 99% svih poslodavaca su ozbiljni ljudi, sa ozbiljnim ponudama i neće vas izigrati. Oni su ovde zato što im taj posao treba odraditi i ukoliko ga odradite dobro sigurno ćete biti plaćeni.

Što se tiče isplata, sve što budete plaćeni biće na vašem računu u okviru sajtaE-Lance, sa kojeg ćete dalje prebacivati pare tako da nađu put do vašeg deviznog računa u R. Srbiji.

O tome gde prebaciti, na koji način sredstva stižu do vašeg bankovnog računa i koje sve provizije srećete usput čitaćete u epizodi 3 uskoro. 


2 thoughts on “Posao preko interneta ep. 2 – Gde naći posao

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.