Pioneers Unplugged Novi Sad – za svakog ponešto

1184844_10201000915877435_1412031693_nMalo startupa, malo motivacije, komadić networkinga, komadić inovativnih ideja, dašak zaintersovanosti, kašičica dobrog raspoloženja… sve promešate i ostavite da se sjedini na laganoj vatri oko 6 sati… po želji dodati malo pića da se sastojci lakše sjedine, ali sve u svemu rezultat ne može da omane i da zadovolji čak i one koji to nikad nisu probali. Dobrodošli na Pioneers Unplugged Novi Sad!

Pioneers je svetski pokret koji se nalazi na raskrsnici preduzetništva i tehnoloških inovacija i stremi da predstavi najbolje od ta dva sveta.  Imao sam priliku da budem deo prvog događaja ove vrste u Srbiji, koji se nedavno odigrao u Novom Sadu. U odličnom abijentu, sa dobrim govornicima i još boljom publikom družili smo se nešto više od 5 sati.

Pored toga što smo imali prilike da čujemo priče uspešnih startup-ova kao što su A51 (activeCollab) i Infostud, koji su kroz svoju priču pokazali i ukazali na sve poteškoće, prilike, šanse i savete u vođenju upešne firme, čuli smo i priče uspeha mladih startup-ova koji su tek prošli neke prve probleme, dobili investicije i koji se nalaze na početku svog putovanja. CaseTrek, WoBeeK i KissMenu su svojim primerima pokazali da samo treba da imate pravu ideju i da je plasirate na pravi način.

601486_10201006118527498_1824112600_nZa one koji ne znaju startup ne označava samo početak nekog poslovanja i ne mora biti vezan samo za IT (iako kada se kod nas pominje najčešće i jeste). Poenta je samo da morate prepoznati realan problem i osmisliti realno rešenje za isti. Ukoliko prilikom ovoga pogodite i nišu koja još nije toliko eksploatisana ili je vaše rešenje za taj problem unikatno ili bolje od ostalih, nemate razloga da se bojite da plasirate vašu ideju. Sa sve većom popularnošću startup zajednice u Srbiji vrata prema inostranstvu i stranim investitorima nikada nisu bila otvorenija. Tako da, ukoliko imate ideju… pravac Start-It i okušajte vašu sreću.

Skriveno blago ovakvog i sličnih događaja nisu samo predavanja. Svi imalo zainteresovani i željni poboljšanja ličnog poslovanja ne treba da propuste svoju priliku tokom pauze između predavanja. Networking ili upoznavanje sa drugim ljudima, razmena ideja, poslovnih prilika ili samo druženje jeste osnova za Vaš dalji lični razvoj i moguću saradnju sa novim licima. 943248_355939051184444_1237472617_nNetworking je preko potreban ali uveliko zapostavljen kod nas. Možete na njega gledati na jedan veoma legitimni način – kako doći do posla preko veze.

E-front udruženje je zaslužilo čestitke za ovaj događaj, odlični momci iz sviih startup-ova su zaslužili divljenje i aplauz, a svi ostali su sigurno dobili ono zbog čega su došli, ako ne i puno više.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.