Napravite svoje e-novine

6125832532_1df7c535af_zSećam se, kada sam bio mali, moj otac je svako jutro išao do prodavnice u nabavku i naravno po novine. Ne jedne, nekoliko njih. Znalo se koje izlaze svaki dan, a koje samo jednom nedeljno i redovno se kupovao svaki broj. Zatim sam bio malo stariji, radio sam u marketing agenciji, gde se svako jutro išlo po sve veće novinske naslove kako bi bili u toku dešavanja okoline, grada, zemlje i regiona. Zatim je došla generacija koja ne kupuje novine.

Moj otac i dan danas, kupuje određena izdanja dnevnih listova, kao i mnogi drugi. Ali, papirna izdanja novinskih listova nisu toliko popularna u modernom svetu interneta i novih tehnologija. Uostalom, zašto bih kupovao novine, kada iste te informacije mogu pronaći sa samo nekoliko klikova i prostom pretragom.

Štampani mediji neće još izumreti, ali da bi bili konkurenti oni se moraju adaptirati i biti dostupni online, jer internet je postao najveći izvor znanja i inofrmisanja u današnjem svetu. Mnogo, mnogo jači i efikasiniji od štampanih izdanja, pa čak i televizije. Današnja realnost je virtuelna.

Naravno u nekom periodu između razvoja interneta i starog načina informisanja, odrasla je i generacija koja nije toliko pratila dešavanja, vesti i nije bila zainteresovana za politiku, hroniku i kulturu već za najnoviju modu, društveni status i virtuelna druženja. Oni koji se vremenom vraćaju na relanost, u potrazi su za informacijama koje nude mediji, ali rade to nespretno ili previše opsežno. Internet je omogućio da svako bude „bombradovan“ ogromnom količinom podataka, koja zna da preoptereti čitaoca.

Mnogi se danas informišu i samo putem društvenih mreža, koje su prerasle u more deljenih linkova i vesti i sponzorisanih oglasa. Zbog toga, a posebno i zbog načina na koji same društvene mreže misle da znaju šta vas zanima, one često nisu adekvatan i dovoljan izvor kredibilnih informacija.

Pa gde se Vi informišete? Čitate li sajtove medija? A blogova? Možda čak i nekoliko stranih portala na kojima pratite najnovije vesti iz oblasti koje Vas zanima? Kolika je vaša lista omiljenih adresa na kojima se informišete, i koliko često stignete do svih?

Postoji rešenje za moderno doba. Kako bi bilo da sve svoje omiljene naslove možete pregledati u lično napravljenim e-novinama…?

120727_feedly_topIma mnogo programskih rešenja koji se bave ovime, ja ću Vam preporučiti samo jedan, a na Vama je ostalo. Feedly, je online softversko rešenje koje je idelano za sve one koji žele lak i jednostavan pregled omiljenih sajtova i poslednjih članaka sa istih. Nakon što napravite profil, možete veoma lako ubaciti bilo koju adresu sa koje čitate članke, pa čak i praviti grupe koje vas zanimaju (vesti, moda, blogovi…). Kroz Feedly ćete dobiti pregled najnovihih članaka sa tih sajtova u izgledu svojevrsnog magazina – vaše lično e-izdanje.

Ono što je velika prednost ove platforme je da je potpuno u oblaku, ništa ne morate skinuti ili instalirati. Takođe, Feedly možete gledati sa vašeg računara, mobilnog telefona, tableta ili bilo kog drugog uređaja sa potpunom podrškom za svaku platformu. Mogu slobodno da kažem da ukoliko čitate sa tableta imate osećaj pravog e-magazina koji kao da je krojen za vas, čekajte… i jeste.

The GuardianBiti u toku sa svime što se dešava u današnje vreme nije lako. Nije više dosta samo želeti znati najnovije vesti, jer ukoliko ne znate šta gledate ili šta radite, bićete pretrpani informacijama i veoma brzo ćete odustati ne dobijajući ono što ste želeli.

I kada na kraju pročitate poslednje vesti, kada se informišete o događajima u vašoj okolini, u vašem regionu ili u svetu, ugasite taj medij, podignite glavu od ekrana i izađite u svet kako bi i Vi iskusili te događaje ili postali deo njih.

—–

Autorski tekst je pisan za časopis o radu sa mladima IUVENTA, maj 2014. 


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.