Kako da postignete uspeh “preko noći”?

Postoji mnogo kompanija i startup-a koji su postigli uspeh skoro preko noći, nakon što su proveli više vremena nego što bi sami voleli na dnu gomile. Novih ideja za biznis i startup-a ima na svakom ćošku i broje se u milionima. Nažalost, samo 10% svih njih će preživeti prvu godinu, a tek manje od 1% će postati uspešan posao koji će na neki način ostavti neki trag u lokanoj sredini ili svetu.

Pa kako onda popraviti šanse da vaš biznis bude uspešan? Da vidimo jedan primer…

dropboxDropbox, jedan od najpopularnijih servisa za držanje i deljenje podataka “u oblaku”, je bio mali startup započet juna 2007 godine. Uz početnu investiciju zvanično je lansiran 2008. godine. Korisnici su počeli dolaziti, ali polako i tokom čitave prve godine imali su problem sa rastom. Trošili su puno para na Adwords kampanju koja se pokazala kao neisplativa jer su na svakih $300 dobili korisnika koji je trošio $99. Nakon izvesnog vremena, morali su pokušati nešto drugačije.

Osnivač, Dru Hjuston (Drew Houston), je napravio video koji je objašnjavao odlike i usluge koje je Dropbox nudio i promovisao ga na sve moguće načine (najviše putem društvene mreže Digg). Ovaj četvorominutni tutorial video je napravljen na način da je publika mogla veoma lako da razume sve prednosti servisa koje su nudili. Bukvalno preko noći, imali su preko 70.000 novih prijava, čime im je broj korisnika skočio sa 5.000 na 75.000.

Dropbox nije jedini koji koristi prednosti marketing videa. Pepsi, Google, Microsoft i mnogi drugi koriste ovaj alat kako bi promovisali i objasnili svoj posao. Kod nas, kao i sve, animirani marketing videi dolaze na mala vrata, polako ali vremenom će se pokazati njihova prava vrednost. Najbolja stvar, kao i kod svega, jeste da su postali toliko pristupačni da može svako da ih ima, nebitno da li su velike kompanije, startapi ili mali poslovni poduhvati.

Da budemo jasni, ne postoji tako nešto kao uspeh preko noći, ali postoje načini i dobre prakse s kojima možete načiniti korake u pravom smeru i uraditi sve da vaš posao postane uspešan.

myevideo logo

*informacije o Dropboxu preuzete sa Reddit posta koji možete pročitati u celosti ovde…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.