Firma u oblaku, radnici širom sveta, (r)evolucija poslovanja

Već smo čuli o tome da držimo dosta stvari u oblaku, da čuvamo  dokumente, filmove, slike pa čak i aplikacije online, a svima nam je bliska ideja da koristimo web based mail (Gmail, Yahoo, Hotmail…) umesto da skidamo elektronsku poštu na lokalni računar. A šta mislite o ideju da imate celu firmu u oblaku?

cubiclesImati firmu u oblaku predstavlja budućnost poslovanja i otvara vrata svima da se bave skoro bilo čime, bez ikakvog ograničenja regiona, zemalja ili kontinenata. Ali šta mislim pod time da imamo firmu u oblaku? Zamislite firmu koja ima sve sektore koji su jednoj firmi potrebni – marketing, produkciju, knjigovodstvo, servis za podršku, tehničku službu i još mnogo toga. E sad zamislite da se svaki radnik iz svakog sektora nalazi u različitim delovima sveta, obavljajući svoj posao sa svog računara u cilju te firme. Isto tako i onaj ko vodi firmu to radi iz udobnosti svoje kućne kancelarije, coworking prosotra ili odakle god mu paše. Tako dobijate firmu koja naizgled ima sredstva i ljudstvo kao bilo koja veća firma, zakupljuje zgradu od bar 4 sprata i ima oko 50-70 radnika, a u stvari realnost je veoma drukčija.

Ne verujete da je ovo moguće? Daću vam primer, jer zapravo trenutno sam i deo jedne takve firme.

myevideosMyeVideo je kompanija koja se bavi produkcijom animiranih explainer videa. Ona se bavi kompletnom produkcijom od pisanja scenaria, izrade storyboard-a, ilustracija, animacija do muzike i zvučnih efekata, a glasove daju profesionalni spikeri širom sveta. MyeVideo za svoje potrebe unajmljuje usluge pisaca, grafičara, ilustratora, animatora i muzičara koji svi rade na bazi honorara (freelance). Isto tako se unajmljuju usluge radnika za marketniški deo (email kampanje, pay-per-click kampanje, telefonski pozivi), kao i za sektore finansija i tehničke podrške.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=gAeQxiUjmDI]

Glavni alati koji se koriste su za poslovanje firme su Email, Skype, SmartSheet, DropBox, PayPal kao i alati za knjigovodstvo i kreiranje faktura. Sve ovo je moguće iz bilo kog dela sveta (ukoliko neki od alata nisu dostupni uvek se možete snaći za neke druge), pa u stvari dolazimo do činjenice da vam je samo potrebna dobra ideja i malo startnog kapitala. Doći do ciljne grupe nikada nije bilo lakše.

looking-to-hire-top-talent-try-recruiting-with-video-fb88a9b2d6Da začinimo sve ovo na kraju, pa da ne ostanemo samo na priči… MyeVideo se uvek širi i uvek smo u potrazi za novim talentima. Ukoliko imate iskustva u kreativnom pisanju (na engleskom), ilustraciji ili animaciji, slobodno mi pišite, šaljite mi svoje radove i možda budete imali priliku da zaradite od onoga što volite da radite. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.