Danas je kraj sveta… i svi zovu Vas!

overworkedKreativni naslov, ali tema teksta nema veze sa bilo kakvom apokalipsom, proročanstvima, sudnjim danima ili kalendarom drevnih Maja. Svakome od nas se desilo da ima previše obaveza u nekom momentu i da ođe u opasnost da ga one preplave. Da li se to desilo i Vama? Da li ste imali osećaj da se spremate da preživite Sudnji Dan i da se pored priprema za taj čin o kojem Vam visi život, od Vas očekuje da rešavate još barem 15 problema svake sekunde tog dana?

Moderno poslovanje menja način na koji vidimo naš život i naš svet. Naš posao postaje naš život i retki su slučajevi koji vide jasnu granicu između ta dva. Nosimo posao kući, radimo prekovremeno, a ako radimo za sebe – radimo non stop. Nekada naš posao preuzima naš život a nekada živimo za posao. Tu je i tanka razlika između toga da li volimo svoj posao ili ne. Ono što je često slučaj jeste da se ne zadržavamo samo na jednom poslu. Radimo više poslova istovremeno. Za to je potrebno imati odličan balans i odlične sposobnosti upravljanja kako biste sve poslove odrađivali na najbolji mogući način. Ipak, svakome se desi da ga obaveze pregaze, ili da dođe do uskog grla na levku.

???????????????????????????????????????????Šta raditi kada u isto vreme počnu da Vam zvone telefoni, sa različitih strana, gde svako očekuje da rešite problem na najbrži mogući način? Naravno da ne možete biti na svim mestima odjednom. Ili možda i možete? Sve u svemu, verovatno ne (osim ako niste izmislili aparat za kloniranje u kom slučaju mi obavezno javite). Zvone telefoni, problemi se nižu, odluke se čekaju, deca plaču, žene vrište, stoka je pobegla u planine! SUDNJI DAN… i svi zovu VAS! 

Savet nekoga ko je prošao kroz to par puta u kratkom vremenu. Stanite. Zaustavite se. Koraknite nazad i udahnite duboko. Napravite red u mislima i kategorišite probleme. Krenite da ih rešavate jedan po jedan. Verujte mi, svi će Vas sačekati, nijedan neće pobeći… možda se čak neki i reši sam od sebe (mada i za to su slabe vajde). Puno brže ćete rešiti sve probleme  ako ih rešavate jedan po jedan, umesto ako krenete da paničite i da se nervirate kako ne možete sve da postignete.

Možda Vam se desi da u tim teškim situacijama pomislite da ste ipak preuzeli puno na sebe – ali obično se sve stabilizuje brzo i videćete da možete da nastavite kao i do sada. A ukoliko ste stvarno preuzeli previše na sebe, razmislite o prepuštanju nekih obaveza drugima, verujte svojim saradnicima i partnerima i ne dozvolite da je posao taj koji upravlja Vama.


One thought on “Danas je kraj sveta… i svi zovu Vas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.