Budite bolji govornik – izbacite “ovaj” i “ahm”

Public-speaking-Skills-for-Engineers-2Svakome se desi da u svom govoru ima neke neželjene reči ili uzrečice. Nekom se to dešava u svakodnevnom govoru, a puno češća pojava je prilikom nekog nastupa, govora ili prezentacije pred drugima. Saplitanje jezika, uzrečice i nesigurnost je nešto što je svako od nas imao u nekom momentu. Dobra vest je da možete povratiti kontrolu i izbaciti sve te osobine i dobiti samopouzdanje. Pa, kako da se oslobodimo “ovaj”, “ahm”, “err”…?

Prvo, budite svesni da je problem puno češći nego što mislite i da su svi imali isti. Samo su neki radili na tome da se oslobode ovih osobina. Prvo i najbitnije – priznajte da imate problem.

Uzrečice kao “ovaj” ili “err” koristimo zato što previše razmišljamo. Želimo nešto brzo da kažemo, a nismo još dovoljno formulisali šta je to ili ne možemo da se setimo baš one prave reči u tom trenutku. U svakom slučaju evo nekoliko načina na koji možete povratiti kontrolu nad svojim govorom.

Opustite se. – Odmah da se nadovežem, nemojte puno da mislite o ovome. Što više pokušavate da se opustite u napetoj situaciji biće sve napetije. Nije problem ako vam se omakne neka uzrečica, poenta je da ona ne bude svaka treća reč koju izgovarate.

Pravite pauze u govoru. – Kada pokušavate da odgovorite na neko pitanje ili ste u debati, želite da što pre date odgovor i često se javljaju uzrečice. Treba da zastanete, razmislite i onda kažete ono što ste smislili. Kratka tišina je bolja nego uzrečice. Naravno, prevelika tišina je takođe loša, te može dovesti do istog negativnog efekta kod publike.

Usporite. – Nemojte žuriti u govoru. Ponekad brzina govora može da prevaziđe brzinu kojom osmišljavate vaš tekst. Nemojte se plašiti da usporite govor nebitno koliko je aktivna diskusija.

Slušajte sebe. – Odvojite neko vreme da slušate sebe dok govorite. Obratite pažnju kada vam se dešavaju uzrečice najčešće, kod kojih tema, u kojim okolnostima. Nekad nije loše snimiti svoj govor pa preslušati kako biste znali gde da unapredite.

Jedan način da pazite na vaš govor je da nosite elastičnu gumicu na zglobu ruke (narukvicu, dunc gumicu, bilo šta..). Svaki put kada sebe čujete kako govorite “ovaj”, prebacite gumicu sa jednog zgloba na drugi. Tako vežbate mozak da registruje kada govorite uzrečice i u krajnjoj liniji kako da ih prestanete koristiti. 

I za kraj… vežbajte, vežbajte, vežbajte… priprema i vežba neke prezentacije pre nego što je održite čini čuda. Naviknete se na ono što treba da govorite, znate koliko vam vremena treba i smanjujete šansu da se zbunite.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.