Bebisiterke – pomoć ili katastrofa

babysittertroubleDanašnje vreme je vreme brzog života, zahtevnih radnih mesta i ludog radnog vremena. Nije laka odluka imati decu kada znate  šta vas čeka. Čekaj… heh… ne, samo mislite da znate šta vas čeka. Znate ono kad vam kažu stariji: “Život će vam se promeniti za 180 stepeni.”, a vi na to kažete “Znamo, rekli ste nam to milion puta.”, ali u stvari ne znate i ne možete ni da shvatite. Čak ni ako vam se najbliži prijatelj ili rođak nalazi u toj situaciji, vi ne znate. Ali znaćete… Neizbežno je… U stvari, sve zavisi kako se snađete.

Da pojasnimo. Kada dođe beba dolaze i dodatne obaveze. Sada možete sebi reći da imate vremena godinu dana, jer mama ostaje kući da se brine o detetu, ali nemojte se zavaravati. Krenite u potragu za dodatnom pomoći odmah. U ovome, neko je sretnije ruke a neko manje sretne ruke. Ima uvek onih koji imaju na raspolaganju babe, dede, strine, stičeve, sestre, braću, tetke, itd. Neki čak imaju veoma prisne prijatelje, komšije, koleginice, poznanike, mada bih lično sumnjao par ovih navedenih, šanse su da ili žele da vam otmu dete u belo roblje ili imaju aferu sa nekim u kući. Niko se ne bi toliko žrtvovao samo radi poznanstva i drugarstva. Vreme drugova i drugarica je prošlo, a ni tada nisu baš odgajali tuđu decu.

Babe i dede su super. Uvek su tu, možete ih pozvati kad god, bezuslovno vole svoje unučiće i najbolja stvar – besplatni su. Šta? Nemojte sad… Dobro… većina je besplatna (a za vas ostale iskreno mi je žao). Loša stvar kod baka i deka je činjenica da postoje dobre šanse da vam oni više nisu u najboljim godinama za obračunavanje sa neutešnim bebama, neposlušnim dvogodišnjacima ili hiperaktivnim trogodišnjacima. Ima izuzetaka, ali vreme radi svoje. Ova kategorija pomoći ide od toga da imate babe i dede koje se po potrebi usele kod vas (stvarno, neko to čak i hoće, ne pitajte me zašto), do varijante da neće da imaju puno sa decom, osim većih praznika. Šanse su da su vaši negde u sredini.

Ono što vam preostaje je plaćena pomoć. Toga ima koliko hoćete. Na sve strane. Ništa nije dobro naravno. Od neiskusnih studentkinja koje će vam sesti na telefon ili na računar dok dete plače, do starijih žena koje vam više idu na živce pridikujući na sve uslove pod kojima rade, opet zanemarujući dete. Da vam dam nekoliko primera:

  1. 18 godina, mala, nikad nije radila, kada priča vidite da pomera usta ali ne čujete zvuk. Ništa ne radi ukoliko joj ne kažete.
  2. 58 godina, penzija, malo bi da radi sa strane, ali ne previše. Štaviše, ako bi mogli od dogovrenih 6 sati spustiti na 2 sata nedeljno i slobodan dan po želji bilo bi idealno. Detetu od 8 meseci je pomešala supu i sardine (što je trebalo biti 2 obroka), i komentarisala kako dete odbija da jede… (pametno čedo tatino, pitam se da li bi ona to pojela?)
  3. 22 godine, student, najveći problem joj je bilo kada je dete prestalo da spava 2 puta u toku dana… nikako da se i ona naspava.
  4. 24 godine, student, brine se o detetu ali ispada da je problem oprati ili očistiti za detetom… hm… pomoć oko deteta? ne bih rekao…

 

Ali da ne grešim dušu, nađe se tu i dobrih ljudi koji su vam od stvarne pomoći. Toliko retko, da vam se ne isplati menjati je ako je nađete. Sretno!


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.