Agilno roditeljstvo – obuzdajte haos u porodici

confusionImati porodicu je najvrednija stvar u životu. Oblici porodice su se menjali vremenom i ima ih raznih, ali većina porodica su danas isto toliko jake, ako ne i jače od onih u kojima smo odrasli.  To je super. Ono što je loše, jeste činjenica da niko od nas nije spreman da se nosi sa haosem porodičnog života. Svaki roditelj kojeg znam, posebno uključujući i mene, je non stop policajac. Prvo su bebe pa ne znaju šta će, pa krenu zubi, pa kad to stane onda ide faza histerije i neposlušnosti, a taman kada ih prestanemo kupati, moramo da pazimo s kime pričaju i da li ih neko od vršnjaka maltretira. To je previše… konstanto pokušavate da držite sve pod kontrolom, a nikad je nemate. I što je najgore, deca to osećaju.

Pitali su decu u jednoj studiji, “Ako bi mogli da ispune jednu želju roditeljima, šta bi to bilo?”, svi roditelji su pretpostavili da će odgovor biti “Da provode više vremena sa decom.”… I svi su pogrešili. Većina dece je poželela da im roditelji budu manje umorni i manje pod stresom.

Agilno poslovanje je novi model poslovanja, koji se zasniva na principu deljenja projekta na manje delove, koje vode mali timovi. Timovi rade za sebe, samim tim upravljajući sami sobom, ocenjivajući se i težeći manjem, jednostavnijem cilju, koji će brže moći da ispune. Ovakav tip poslovanja daje puno bolje rezultate nego veliki projektni timovi, jednosmerno upravljanje upravnog odbora i projekti koji traju više meseci ili godina.

Ideja je da isti princip možemo primeniti na porodicu. Komunikacija, davanje manjih zadataka koji se mogu lakše ispuniti, samoocenjivanje i motivacija, dovodi do toga da konačno možete da dobijete povratnu informaciju od svoje dece, zainteresujete ih i u krajnju ruku omogućite im da učestvuju u svom odrastanju. Čak idemo do toga da deca učestvuju u određivanju svojih kazni ukoliko nešto pogreše.

Ovo možemo primeniti koristeći tri principa:

1. Prilagođavajte se svo vreme

parenting3Najveća greška koju pravimo kao roditelji jeste da odredimo set pravila i da se toga držimo pod svaku cenu. Ukoliko radite sada sve isto kao i pre šest meseci, nešto nije u redu. Morate se prilagođavati non stop. Mali primer… u današnje haotično vreme, ručati zajedno kao porodica je skoro nemoguće, a opet svi znamo da bi trebalo to da radimo. Zašto to mora biti ručak? Ili večera? Zašto ne može biti doručak, užina ili čaj pre spavanja? Korisno porodično vreme provedeno u zajedničkom obroku je samo oko 5 minuta. Sve ostalo otpada na “sedi lepo”, “ne igraj se sa hranom”, “nagni se nad tanjir”, “ne diraj kosu dok jedeš”….. Tih 5 minuta možete pomeriti bilo gde u toku dana. To je prilagodljivost.


2. Pustite decu da odlučuju

Instinkti nam govore da naređujemo našoj deci. Veći smo, jači smo, lakše je tako, a iskreno skoro smo uvek u pravu. Ali nije tako… ukoliko pustite vašu decu da odlučuju, makar u malim stvarima šanse su da će imati puno više samopouzdanja i da će ovladati svojim životom kasnije. Na primer pustite im da odrede svoje kazne ili nagrade, čak im dozvolite da odrede kaznu i za vas ukoliko radite nešto što je van vašeg dogovora. Dozvolite im da uče od svojih uspeha i od svojih grešaka. Zapamtite ukoliko protraće džeparac, puno je lakše podneti izgubljenih 1.000 dinara sada nego jednu platu ili čitavo nasledstvo kasnije u životu.

Couple giving two young children piggyback rides smiling3. Ispričajte im svoju priču

Dobro je biti fleksibilan i pustiti decu da odlučuju ali morate imati i potporu, stenu na kojoj počiva porodica. Supružnici bi trebalo da se više fokusiraju na ono što rade dobro umesto na to da ukazuju jedno drugome na ono što rade loše. Ukoliko se fokusiraju na ono što rade dobro, podstiču i nadograđuju na to, onda će oni biti sretniji, jači i imaće stabilniji odnos. Definisanje porodičnih ciljeva je od velike važnosti. Šta vi kao porodica želite da vam bude cilj, čemu težite? Da zbližite decu? Da ih naučite šta je ispravno? Kakvi ste vi – jeste li avanturisti ili smo posmatrači? Napravite listu porodičnih ciljeva i primenite ih kada ne znate kako da počnete razgovor sa vašom decom.

Ova ideja i istraživanje je deo fenomenalnog govora pisca po imenu Brus Fejler, sa TED konferencije održane februara 2013 na TEDSalon u Njujorku. 

Bruce Feiler: Agile programming — for your family


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.